FAIRY-VEIL - Beta Competition
Spațiu construit

FAIRY-VEIL

Descrierea proiectului

The foundation of the design concept was provided by the client’s young family. After months of discussions the program sounded: ‘We are at home in Szigetköz. We want a house that belongs here. Nothing special in the sleeping rooms, but in the common areas we’d like to feel a bit like being on vacation. And we want to spend as much time outside, as possible, protected from the weather and spectators.’ The traditional architecture of the area has developed an L-shaped volume standing at the front of long strips of land. “The particularity of the rural housing in Kisalföld is that the kitchen and entrance of the short wing opened up from the street and the court-yard simultaneously. In many cases these in-between spaces became the most important rooms of the house where all the family spent their indoor times.’ The common spaces of Fairy-veil House follow this tradition by having the kitchen, dining and living areas in the street wing. The sleeping quarters are placed in the joining volume towards the back of the site with the parents on ground-floor and the children above. The interior spaces are complemented by another L-shaped volume of in-between, covered spaces, with an atrium in the middle. The traditional porch grows into a proper outdoor kitchen, dining and living area. The two-storey volume follows simple classic brick design with a pitched roof, with a wooden flat roof structure around it. The two are connected by the double-height of the entrance that provides a clear understanding of the spatial structure for the users immediately. The common spaces turn around the tiled stove and the rethought traditional ‘sut’ (a nook where one can lie enjoying the warmth of the fire-place). While only windows connect towards the street, the interior completely opens up towards the atrium and the garden. The boundaries of inside and outside are clearly perceptible, yet very easy to pass through. Further layers of outdoor spaces create the final richness of spaces. The atrium offers a small intimate garden and a series of spots are placed around the house: the entrance yard for pedestrian, bike and car arrival, the hidden DIY corner, the children’s play-ground, the lawn and the tidy kitchen-garden. All this green is intensified by the wide strip of protecting grass between the road and the fence that invites into this contemporary rural home.

Text de prezentare a autorului

Architect and educator, recognized with AIT Award, ICOMOS Award, Pro Architectura Díj and Molnár Péter Díj. Co-founder of CAN Architects (2017). After graduating from Budapest University of Technology (2008), he became an adjunct professor (2008-2018) and vice dean (2016-2018) at Széchenyi István University of Győr. His doctoral thhesis at MOME (2015) considered spatial perception and creation as learning processes and learning spaces. His design work at CAN Architects focuses on common story and program creation, glocality and design as a co-learning process.