PARADICON STUDIO - Beta Competition
Lucrări de licență

PARADICON STUDIO

Descrierea proiectului

Proiectul s-a născut din existența unui beneficiar real, un regizor, care, având contact cu artele performative, regie, teatru, a dorit generarea unei platforme de cercetare a instrumentelor sociale prin artă. Amplasamentul se află în satul Alparea, comuna Oșorhei din județul Bihor, Crișana, România. Dorința beneficiarlui de a locui în permanență în casa deja existentă, a dus la ideea de renovare a parterului casei precum și modificarea partiului de arhitectură care să răspundă nevoilor locuirii permanente: dormitor, living(adăugat), bucătărie, grup sanitar(adăugat), bibliotecă comunitară. Parterul anexei cuprinde spatiile servite locuirii temporale a participanților la workshopurile de teatru de vară. Parterul șurei de lemn reprezintă o conversie a spațiului într-o sală de antrenament deschisă spre grădină. În livadă este propus un pavilion pentru proiecții cinematografice, în aer liber. La etajul casei este propus un studio de editare video împreună cu un spațiu multifuncțional pentru organizarea evenimentelor de mici dimensiuni : mini concerte, ateliere creative, seri de lectură etc. Etajul anexei și al șurei este comun și adăpostește cazarea participanților. Mai mult, în zona de livadă este amplasat un spațiu de camping pentru a suplimenta locurile de cazare a participanților. Proiectul s-a născut din existența unui beneficiar real, un regizor, care, având contact cu artele performative, regie, teatru, a dorit generarea unei platforme de cercetare a instrumentelor sociale prin artă. Amplasamentul se află în satul Alparea, comuna Oșorhei din județul Bihor, Crișana, România. Dorința beneficiarlui de a locui în permanență în casa deja existentă, a dus la ideea de renovare a parterului casei precum și modificarea partiului de arhitectură care să răspundă nevoilor locuirii permanente: dormitor, living(adăugat), bucătărie, grup sanitar(adăugat), bibliotecă comunitară. Parterul anexei cuprinde spatiile servite locuirii temporale a participanților la workshopurile de teatru de vară. Parterul șurei de lemn reprezintă o conversie a spațiului într-o sală de antrenament deschisă spre grădină. În livadă este propus un pavilion pentru proiecții cinematografice, în aer liber. La etajul casei este propus un studio de editare video împreună cu un spațiu multifuncțional pentru organizarea evenimentelor de mici dimensiuni : mini concerte, ateliere creative, seri de lectură etc. Etajul anexei și al șurei este comun și adăpostește cazarea participanților. Mai mult, în zona de livadă este amplasat un spațiu de camping pentru a suplimenta locurile de cazare a participanților. Tot în zona de livadă apar propuse și locuințele pentru traineri sub forma unor locuințe semiîngropate(bordee) pentru a nu strica ambianța grădinii.. Amfiteatrul și scena care ocupă vârful dealului vor adăposti întâlniri comunitare de teatru (piese de teatru, discuții în aer liber, spațiu de antrenament). Deoarece casa avea nevoie de consolidare, s-a propus o subfundare din zidărie de cărămidă precum și o rețea de stâlpi pe fundație independentă din cărămidă între care apare o umplutură din pământ ușor pentru a crește termoizolația casei. La etaj rețeaua de stâlpi urcă, ținând cosoroabele pe care sprijină structura șarpantei. În proximitatea refugiilor sunt propuse o serie de grădini de permacultură pentru a susține comunitatea și pentru a face un pas spre o comunitate autosustenabilă. În concluzie, gospodăria v-a funcționa ca o platformă de întâlnire dintre specialiști și cursanți cu scopul de a aduce un plus de valoare satului prin menagementul educației prin artă. Ca exemplu de mic studio de film care a funcționat așa timp de 8 ani(început în 1892 și terminat în 1893) este Black Maria Studio, Thomas Edison, West Oange, New Jersey.

Text de prezentare a autorului

Numele meu este Popa Milena. Am studiat la Facultatea de Arhitectură din Timișoara, finalizând proiectul de licență în anul 2019. Din anul 5 de facultate am devenit din ce în ce mai interesată de arhitectura de pământ care oferă un mod mai sănătos de a locui, precum și o serie de avantaje ca: masă termică(răcoare vara și cald iarna), un climat interior confortabil aproape în orice moment al anului, liniște(casele din pământ sunt foarte liniștite deoarece pământul absoarbe zgomotul), prietenoasă cu mediul, reversabilitate. Participând la o serie de workshopuri având ca temă construcțile de pământ am acumulat o serie de cunoștințe pe care am încercat să le pun în practică prin proiectul de licență. Proiectul presupune generarea unei comunități mai aproape de natură și astfel, șantierul este gândit ca o platformă de întâlnire dintre specialiști și ucenici dornici să exploreze tehnicile tradiționale.