O casă pentru trei generații - Beta Competition
Spațiu construit

O casă pentru trei generații

Descrierea proiectului

Orice casă are o poveste. În acest caz, este povestea unei familii care, periodic se reunește, pentru câteva săptămâni, în casa bunicilor, aflată în satul Covaci, din zona periurbană a Timișoarei. Pentru că vechea casă nu mai oferea condițiile necesare pentru aceste momente, se ia hotărârea de a se construi o nouă casă, pe terenul celei existente. Tema primită a fost clară : o casă cu parter și etaj, cu două unități de locuit separate, una pentru bunicii permanent rezidenți și una pentru familia formată din doi părinți și doi copii. O cerință specială a fost existența unor spații ample pentru a acomoda reuniunile familiei. Contextul in care trebuia amplasată această nouă casă este unul destul de particular. Satele bănățene de câmpie au anumite caracteristici: străzi ortogonale, cu case rectangulare, acoperite în două ape, așezate pe limita laterală de proprietate. Fațada de la stradă, pe latura scurtă casei, este ornamentată și are un fronton iar spre curte se desfășoară fațada lungă, cu o zonă de verandă amplă. Aceste caracteristici sunt interpretate si transpuse casei propuse. Apartamentul bunicilor de la nivelul parterului se bucură de spații vitrate ample care creează o relație vizuală cu iubita lor grădină. Tot aici, la nivelul parterului, este și terasa comună, deschisă spre întreaga curte. Terasa este parțial acoperită sub volumul construit, amintind astfel de spațiile deschise din casele tradiționale bănățene. Zona de locuit pentru familia tânără este la etajul I. O terasă acoperită, dezvoltată sub acoperișul casei este amplasată în zona dinspre spatele casei, orientată spre un pâlc de salcâmi. Terasa este în relație directă cu zona de living și de luat masa, separația dintre exterior și interior fiind amplu vitrată. Întreaga zona de etaj este iluminată natural printr-o bandă vitrată care parcurge întreaga fațadă laterală si prin ferestre de mansardă distribuite în tot acoperișul. Banda de ferestre articulează acoperișul cu volumul alb, masiv de sub. În procesul de proiectare, am realizat că nu doar bunicii și a părinții au nevoie de spațiul propriu, ci și copiii. Prin urmare am propus un etaj intermediar, un ”loft” dedicat copiilo. Aflat sub acoperișul în două ape, accesibil printr-o scara metalică semitransparentă, acesta este un spațiu deschis, dedicat jocului liber, nefragmentat și cu perspective și posibilități nelimitate. Așa cum e copilăria.

Text de prezentare a autorului

Victor Popovici și Silvia Tripșa activează împreună din 2015 în proiecte de arhitectură dar și în proiecte culturale. Au realizat proiecte de case, reabilitări de clădiri, amenajări interioare și iluminat arhitectural. Ambii sunt membri ai OAR Timiș. Both are registered arhitects in the Romanian Order of Architects.