Ludoteca - Beta Competition
Lucrări de licență

Ludoteca

Descrierea proiectului

Amplasamentul proiectului este localizat in Barcelona si reprezinta o jumatate de insula urbana traditionala. Contextul urban existent a reprezentat principala directie generatoare a proiectului, purtand atat valoare arhitecturala, cat si sociala, ca puncte de atractie pentru activitatea urbana. Situl imparte insula cu una intre numeroasele piete agro-alimentare ale orasului, Mercat del Ninot, care inca de la inceputurile sale, in primele decenii ale secolului XX, a reprezentat un punct de interes pentru comunitate, intrucat oamenii se aduna in zona pentru intalniri sociale, cumparaturi si pentru petrecerea timpului liber. Astfel, proiectul si-a propus sa prelungeasca valentele sociale deja existente in proximitate si pe situl ales, pentru a transforma intreaga insula intr-un centru civic, un hub social sau o “ludoteca”. Intrucat cladirea pietei agro-alimentare reprezinta un reper de insemnatate pentru comunitatea locala, proiectul incearca sa se insereze prin potentarea si evidentierea contextului construit, colaborand cu acesta la nivel compozitional. Proiectul este alcatuit din trei componente principale. Primul este reprezentat de o cladire existenta de apartamente, amplasata pe limita de sud-vest a terenului. Astfel, am decis sa utilizez spatiile comerciale libere din parter si mezanin, transformandu-le intr-un spatiu tip “co-working”, cu anumite facilitati precum zone de loisir si cafenea, orientate catre cea de-a doua componenta a proiectului. Acest element este reprezentat de o ampla piata urbana, pozitionala central fata de imaginea pietei Mercat del Ninot, ce constituie piesa centrala a proiectului, datorita dimensiuni sale nevazute, si anume o dala urbana ingropata, de mari dimensiuni, ce gazduieste cea mai mare parte a functiunilor aferente unei dotari de tip centru civic, si anume o biblioteca, alaturi de functiunile sale aservite si strapunsa de trei curti interioare ample, ce asigura legatura spatiala cu piata urbana din planul superior. Acest element cheie este mai departe incadrat de cel de-al treilea si ultimul component, si anume “cutia alba”, un volum echivalent, din punct de vedere compozitional, cu cel al blocului de apartamente existent, care adaposteste zona de formare si instruire a proiectului, avand functiunile distribuite pe niveluri, si anume: nivelurile-librarie, ocupand parterul si mezaninul, nivelul muzical, coupand etajul 1 si 2, prin sali de muzica si de dans, si nivelul de invatare, cu sali de clasa si workshopuri, ocupand etajul al patrulea. Cele doua volume laterale ale proiectului au rolul de a echilibra compozitia urbana a proiectului si de a incadra imaginea pietei alimentare, formand, alaturi de aceasta, un punct de interes local, oferind pretext pentru o interactiune sociala cu valente culturale.

Text de prezentare a autorului

Numele meu este Mihaela Placinta, iar acesta este proiectul meu de diploma. Am avut ocazia sa studiez in Barcelona, in cadrul Universitatii Politehnice din Catalunya, iar acum sunt arhitect. Cred cu tarie in capacitatea arhitecturii de a modela viata atat umana, cat si viata urbana si imi propun ca prin activitatea mea sa aduc o contributie pentru imbunatatirea vietilor utilizatorilor