Întregirea experienței patrimoniale a Văii Hârtibaciului prin reactivarea linei cu ecartament îngust Sibiu-Sighișoara - Beta Competition
Lucrări de licență

Întregirea experienței patrimoniale a Văii Hârtibaciului prin reactivarea linei cu ecartament îngust Sibiu-Sighișoara

Descrierea proiectului

Ansamblul patrimonial inedit al Văii Hârtibaciului a deschis dialogul despre reafirmarea sa sustenabilă, punând în prim plan relația dintre fondul construit, peisaj și calea ferată istorică ce străbate valea. Proiectul explorează reactivarea căii ferate ca rută culturală patrimonială din punct de vedere arhitectural. Calea ferată cu ecartament îngust leagă întreg patrimoniul Văii Hârtibaciului afirmând experiența patrimonială și dându-i sens. Reactivarea sa ar însemna repornirea mobilității pe vale, deschizând posibilități atât pentru locuitori cât și pentru turiști. Proiectul parcurge analiza complexă a Văii, rezultând necesitatea implementării unui punct de pornire pe traseul cultural, ce reprezintă Valea. A fost alesă ca intervenție principală de refuncționalizare, Remiza de Locomotive a liniei înguste, de la Sibiu, ce devine prin proiect stație feroviară de îmbarcare, spațiu expozițional și cultural, spațiu culinar al experienței, dar și spațiu de recreere peisager. Gândit ca un loc ce anticipează Valea și deschide apetitul pentru vizitare, Remiza se completează cu o pasarelă pietonală expozițională ce face atât legătura fizică între cele două laturi ale căii ferate, cât și legătura simbolică între lumea urbană și spațiul rural al văii. Prin dorința și ambiția membrilor, Asociația Prietenii Mocăniței fac posibilă simularea scenariului real prin implicarea lor directă pe parcursul elaborării proiectului de diplomă. Remiza se contrurează după necesitățile și dorințele lor, cumulate cu necesitățile și oportunitățile contextului urban în care se inserează. Aflată vis-a vis de Fabrica de Cultură, Remiza se conectează la rețeaua culturală a orașului, realizând legătura între Sibiul și Vale. Refuncționalizarea clădirii monument de clasă B a oferit oportunitatea experimentării relației între materialul istoric și materialul contemporan, ce s-a dorit a fi reminiscent Văii, dar și eficiente din punct de vedere energetic. Contrastul între detaliul istoric și simplitatea modernă deschide dialiogul între nou și vechi punând față în față trecutul și viitorul. Prin tratarea terenului, dar și prin tehnologiile implementate, Remiza devine sustenabilă și ecologică, demonstrând că patrimoniul își are locul în viitorul responsabil.

Text de prezentare a autorului

Studentă la Facultatea de Arhitectură și Urbanism Timișoara mi-am descoperit pasiunea pentru patrimoniu prin practici și călătorii. Prin proiectul de diplomă am înțeles complexitatea ansamblurilor patrimoniale ce implică mai mult decât arhitectură, deschizându-mi apetitul pentru provocări și necunoscut.