Interventie de urgenta pentru punerea in siguranta si conservarea Bailor Neptun - Etapa I - HerculaneProject - Beta Competition
Inițiative / Experimente / Viziuni

Interventie de urgenta pentru punerea in siguranta si conservarea Bailor Neptun – Etapa I – HerculaneProject

Descrierea proiectului

HerculaneProject este o platformă de reactivare arhitecturală și socială a centrului istoric Băile Herculane prin unelte de arhitectură, cultură și educație. Proiectul se dezvoltă în jurul a două componente: 1. Reactivarea Bailor Neptun, motor al reactivării centrului istoric. 2. Reactivarea socială&culturală a centrului istoric prin proiecte culturale sau educative Primul pas al proiectului de reactivare a Ansamblului Arhitectural Băile Neptun este intervenția de urgență, ce are ca scop stoparea degradării și înlăturarea etichetei de pericol public. Intervenția de urgență presupune următoarele lucrări: Lucrări de sprijinire a elementelor aflate în stadiu de colaps, lucrări la nivelul învelitorii - înlocuirea tablei perforate, inlocuirea jgheaburilor și a burlanelor, sprijiniri de bolți și planșee, lucrări la nivelul șarpantei - înlocuirea elementelor degradate și sprijinirea zonelor critice, protejarea elementelor ornamentale - statui și fântâna de majolică, igienizarea clădirii, inchideri laterale pentru stoparea accesului Proiectul tehnic de punere in siguranta a fost dezvoltat in anul 2017 alaturi de voluntari si specialisti. Ce am reușit până acum? Prin intermediul si contributia a peste 2500 de donatori si a trei sponsori principali am reusit sa strangem 58.000 euro pentru implementarea primei etape a interventiei de urgenta.Aceasta a fost finalizata cu succes in 2019. În timpul primei etape de punere în siguranță am intervenit în 12 zone la nivelul învelitorii, am igienizat clădirea - 220 mc de moloz și gunoi au fost eliminați din interior, am protejat fântâna de majolică, am blocat accesele în clădire, am sprijinit două șarpante și patru planșee, am curățat terasele exterioare și acoperișul, burlanele și jgheaburile de vegetație, mușchi și moloz, toate elementele constructive și ornamentale aflate în prag de colaps, reprezentând un pericol public au fost depozitate în interiorul clădirii, iar toate elementele deja prăbușite au fost paletate și depozitate la interior. Toate aceste lucrări sunt reversibile și temporare, și au ca scop stoparea degradărilor produse prin infiltrații ale apei meteorice, prin prăbușiri ale elementelor instabile și din păcate, și cele făcute de mâna omului - furt, spargerea elementelor ornamentale.

Text de prezentare a autorului

Asociația Locus este o organizație non guvernamentală care are ca scop salvarea și promovarea patrimoniului cultural, arhitectural, urbanistic și natural de pe teritoriul României. Filozofia definitorie pentru asociație este aceea că patrimoniul național, fie el material sau imaterial, are potențialul de a deveni un motor de reactivare și regenerare comunitară. Mijloacele utilizate sunt multidisciplinare, urmărindu-se obținerea unor strategii personalizate pentru fiecare caz în parte. Impactul se dorește a fi atât de natură materială, de exemplu reabilitarea obiectivelor de patrimoniu și creșterea bunăstării comunității, cât și imaterial în cazul coagulării mediului social și al conservării patrimoniului invizibil. Asociația Locus are ca prim proiect activitățile desfășurate sub tutela Herculane Project, o platformă de reactivare culturală și socială a nucleului istoric din Băile Herculane, cu instrumente arhitecturale, sociale și culturale, și având ca scop, pe termen lung, includerea ansamblului monument istoric în patrimoniul UNESCO. Deoarece credem în puterea educației și culturii de avea o contribuție însemnată în orice strategie de dezvoltare, Asociația Locus, prin Herculane Project, nu numai că ajută la stoparea degradărilor și punerea în siguranță a clădirii Băilor Neptun, dar își aduce aportul și la mediul social și cultural al stațiunii prin evenimente și activități precum Santierul Cultural Baile Herculane, HerculTURA și Baia de Arhitectură.