GV 51 - Extension, facade upgrade and interior design - Beta Competition
Spațiu construit

GV 51 – Extension, facade upgrade and interior design

Descrierea proiectului

The main task of the intervention is the roof extension of the existing building for the sake of obtaining two duplexes / penthouses over the existing object. The street facade of the existing building was built in the spirit of academism but facade of new volume is different in form and materialization, designed in the modern spirit and with use of modern materials. The glass facade of the new part has a foothold in functional reasons-more precisely in the introduction of daylight into projected spaces, since the building is limited in terms of receiving natural light due to its pronounced northern orientation, elongated forms on the plot and blind side walls common for a compact city block. Glass facade also achieved that interior space of new volume gets much more natural light and looks much more optimistic than the lower, masonry built floors. By introducing the glass wall curtain on the street façade, the principle of erasing the interior and exterior boundaries and dematerialization of new volume, has been also achieved. The segments of the façade from yellow painted glass were introduced to revive and refresh the glass surface of the new volume, as well as to make visual connection with some elements of the old facade. The reflection of street greenery on the new glass façade creates different visual effects, which are changing all the time depending on the period of the year and from weather conditions. The additional quality of the interior space is provided by the zenithal light achieved through the roof windows, which through the glass floor of the upper level reach all to the lower level of duplexes and visually increases the volume of space. The interior space is conceived to have multipurpose use. Currently duplexes have a business purpose, but they have such an organization that it could easily be transformed into a classic apartments. The lower levels of duplexes are designed as continuous spaces. At the bottom of each of them colorful space accent with a look of "blue capsule" for service functions are located. The upper levels are organized as a more intimate space, with separate rooms connected all through a corridor with a spacious street terrace.

Text de prezentare a autorului

The architectural studio ENND was founded in 2006 by Belgrade architects, Ela Nešić and Danilo Nedeljković. The concept behind their studio is to embrace a creative approach through original ideas and techniques in architecture and construction. The studio portfolio presents numerous examples, from interiors and reconstructions, to large individual projects and collaborations with other colleagues and offices. ENND have received acclaim for their work with several awards and been recognized in international and domestic competitions and exhibitions.Examples of their projects have also been published in architectural journals, international publications, web sites as well as represented on a large number of exhibitions.