Extensia ansamblului Pavilionului de Băi - Beta Competition
Lucrări de licență

Extensia ansamblului Pavilionului de Băi

Descrierea proiectului

Parcul balnear reprezintă în sine o lume ideală, amenajată romantic, care deservea clasele privilegiate ale secolului XX și întregile lor nevoi. Aspirația către lux și confort ale elitelor ce frecventau stațiunea a avut ecou în conformarea arhitecturală a clădirilor. În prezent, în Băile Govora, parcul încă precede orașul, în sensul că acesta concentrează încă majoritar activitatea turistică, fiind un pol puternic de atractivitate. Proiectul de diplomă urmărește, așadar, îmbogățirea ansamblului balnear format din stabilimentul de băi și fostul Hotel nr. 1 cu rolul de pandant al relației parc-oraș, vizând în același timp și permeabilitatea din interiorul parcului. În acest sens, intervenția constă în crearea unui portic perimetral curții interioare, care deschide accesul pe toate cele patru direcții. Un rol secundar al acestei incinte nou create ar fi integrarea celor două clădiri existente într-un ansamblu coerent care să înlesnească folosirea lor împreună. De asemenea, mineralitatea unei suprafețe considerabile în miezul parcului și al pădurii reprezintă un simbol al confortului urban pe care stațiunile termale îl căutau cu asiduitate în timpul secolului XIX pentru ademenirea vizitatorilor lor. La nivelul obiectului de arhitectură, parcul balnear reprezintă o colecție de spații atent planificate, menite să ofere o experiență bogată vizitatorului și, în același timp, să răspundă cu acceași grație cadrului natural în care se află. Principiile arhitecturale regăsite la nivelul Stabilimentului sau al Hotelului Palace au în vedere echilibrul raportului între decor și funcțiune, între exterior și interior, între volum și spațiu liber. Intervențiile în cadrul parcului balnear au fost gândite ca obiecte unicat, merituoase unui statut privilegiat și celui mai important spațiu public al stațiunii. Proiectul de față urmărește să se subordoneze arhitecturii existente, creând un fundal neutru și adecvat lărgirii sferei de activități, dar în același timp cautând propria unicitate demnă de a se juxtapune fațadelor elegante ale Stabilimentului. Procesul include nu doar o adaptare formală la registrele fațadelor, ci una la nivel spațial rezultată din analizarea atentă a tuturor clădirilor principale care se află în parc. Astfel se concretizează premisele unui proiect care continuă dezvoltarea firească a siluetei pe latura neconstruită a sitului, preluând ritmul elementelor arhitecturale, logica structurală sau raportul plin-gol.

Text de prezentare a autorului

Ștefania Hîrleață a absolvit Universitatea Ion Mincu de Arhitectură și Urbanism, București în iulie 2019. A fost editor invitat al revistei Mazzocchio - numărul 5 "Băile Govora - Premisele unui Oraș Ideal". După absolvire, a fondat Studio Govora. În prezent, lucrează în biroul POSTER care va reprezenta România la Bienala de la Veneția 2021.