DOJA 36 - Beta Competition
Spațiu construit

DOJA 36

Descrierea proiectului

Proiectul casei s-a nascut dupa un demers laborios si metodic, in care beneficiarii au organizat un concurs cu 7 firme de arhitectura, putin caracteristic pentru o investitie de un asemenea nivel. Dupa alegerea firmei cu care vor colabora, procesul de conceptie a continuat cu multe variante si discutii, ce au cristalizat, pe de o parte, dorintele lor - o locuinta cu o imagine distincta dar fara a o afisa ostentativ, cu spatii ce insumau o suprafata relativ mare pentru terenul existent, dar cu pastrarea unei suprafete generoase de curte, si, pe de alta parte, prioritizarea elementelor contextului care sa modeleze volumul si spatiul. Caderea terenului de aproximativ 4 m in diagonala, cele 2 calcane prezente pe limitele de proprietate, perspectiva asupra Clujului, orientarea cardinala, au condus catre un volum cu alura unei punti, pe sub care curtea poate curge liber, generand spatii exterioare cu caracter diferit, relationate individual cu functiunile interioare. Astfel, spatiul exterior se parcurge gradual, de la statutul semipublic al curtii din fata, la cel semi-privat al zonei de sub casa si apoi la cel privat al curtii estice si sudice, din spate. Volumul se citeste usor, din cele 3 elemente definitorii, cele 2 picioare din beton si puntea cu structura din ferme metalice cu deschideri de pana la 15 m si suprafete vitrate mari. Optiunea pentru o solutie tip “pod” a permis, pe de o parte, generarea unui “living” exterior, acoperit si deschis, pentru zilele toride sau ploioase, recuperarea curtii de sub grinda locuibila si aparitia “curtii” de peste casa, cu perspectiva eliberata de vecinatati asupra intregului oras. Relatia directa cu calcanul de pe latura estica si dorinta de a nu fi foarte prezenta in strada au condus la pozitionarea constructiei retrasa fata de strada, ceea ce a permis si o varietate de spatii exterioare cu caractere diferite. Curtea din spate, expusa sud, este o continuare a spatiului de zi ce ocupa cea mai mare parte a “podului” si zona cea mai privata a spatiului exterior. La interior functiunile sunt distribuite dupa scenariul propus de beneficiari, cu zona de noapte separata in 2 parti de catre un spatiu de zi fluid ce se deschide prin ferestrele generoase catre spatiul exterior din est, sud si vest. Scara metalica transparenta, deschisa, leaga acest spatiu de terasa de peste oras.

Text de prezentare a autorului

Tecon este un birou de arhitectura infiintat in anul 2000 de Bogdan Babici si se constitue ca o echipa de tineri arhitecti gata sa raspunda prompt oricarei provocari, constienti fiinda ca schmbarea poate veni doar prin implicare. Acestia sunt autorii unei largi serii de proiecte de diferite complexitati, acoperind o gama vasta de programe, cu care au obtinut diferite nominalizari, distinctii si premii in cadrul a diferite concursuri si evenimente profesionale (ex. Anuala de arhitectura, Bienala de arhitectura, etc.). Proiecte realizate de acestia au fost incluse in diferite expozitii si publicate intr-o lunga serie de reviste, albume si site-uri de specialitate.