Centrul de vizitare și traseul cultural în peisajul hidrografic natural din lunca râului Timiș - Beta Competition
Lucrări de licență

Centrul de vizitare și traseul cultural în peisajul hidrografic natural din lunca râului Timiș

Descrierea proiectului

Proiectul a pornit de la o amplă strategie la nivel teritorial care se bazează pe regenerarea peisajului hidrografic bănățean prin soluții ecosistemice contemporane. Astfel a fost elaborat un răspuns sub forma unui masterplan al întregii zone, care prin culoarul verde de protecție întărește parcursul narativ al traseului cultural propus. Acesta sta la baza dezvoltării proiectului și înseamnă prima din cele patru scări de lucru din cadrul acestuia - Strategia teritorială. A doua scara - scara peisajului, cuprinde zona de influență și intervențiile propuse. aceste obiecte sunt menite spre a servi nevoilor identificate la nivel teritorial. Prezența obiectelor în sit este remarcată prin direcțiile vizuale importante. Acestea accentuează sentimentul de conexiune și apartenență în peisaj pe care omul o simte constant pe întreg parcursul traseului. Un singur obiect nu poate activa zona, așadar trebuie conceput un dispozitiv complex care regândește traseele și formează sau întărește multiple conexiuni între elementele componente. A treia scara de lucru facilitează conexiunile în teritoriu. Ca răspuns la nevoia de reîntregire a infrastructurii locale s-a propus un pod de lemn, atent raportarea la traseu prin preluarea unor direcții importante din peisajul local. Iar culoarul de păsări care traversează zona necesita turnul de observație propus ca răspuns la nevoia de conexiune verticala. Ultima scara reprezinta Centrul de vizitare, o reinterpretare a programului arhitectural existent. În teorie acesta este un Anti-obiect care se pierde în peisajul său prin redefinirea schemei funcționale și fragmentarea functiunilor în volume atent dispuse în teritoriu. Simplitatea volumelor a necesitat o structură care permite generarea unor forme fluide în peisaj. Astfel Centrul evocă o atmosferă ludică, aproape naivă, pe care întreg proiectul o adoptă și o dezvoltă de-a lungul parcursului. Proiectul este modelat de limbaje formale, referințe, sensibilizari în raport cu peisajul și teme de conexiuni, reglementate doar de o ușoară tindere pentru claritate. Arhitectura produsă dorind a fi atât intuitivă, cât și retorică. Toate obiectele intalnite pe parcursul traseului se integrează în peisajul din care fac parte, mutând focusul către acesta și evocandu-i importanța. Astfel parcursul narativ, traseele culturale, vederile și legăturile formate intaresc procesul continuu de interacțiune între om și natură.

Text de prezentare a autorului

Sergiu este un proaspăt absolvent al Facultății de Arhitectură și Urbanism din Timișoara. Pe parcursul studiilor a dobândit o sensibilitate contextuală în raport cu peisajul, dar si teoretică având în centrul discursului o abordare ludică, într-o constantă căutare pentru simplitate și claritate.