Casa „vie” - Beta Competition
Spațiu construit

Casa „vie”

Descrierea proiectului

Plecând de la ideea unei case pasive, rezultatul multor discuții cu specialiști in domeniu s-a conturat în cele din urmă într-o casă „vie", activă în adevăratul sens al cuvântului. Existența unei sere orientate către nord, cu elemente vitrate cu control solar, poziționată in miezul casei, împreună cu instalații performante (panouri fotovoltaice, pompă de căldură aer-apă, ventilație cu recuperare de căldură) susțin argumentele prin care mediul interior se poate schimba în funcție de necesități, atât geometric, cât și ca parametri de confort. Relaționarea serei cu toate spațiile permite atât o vizibilitate maximă, flexibilitate planimetrică precum și posibilitatea de obturare, acolo unde e cazul. Fiind o construcție pe un singur nivel, dinamismul spațiilor este dat de geometria variată a tavanelor interioare. Structura metalică a permis deschideri mari pentru relaționarea dorită a spațiilor. Organizarea casei în formă de U, înconjurând pe 3 laturi sera, a permis o separare relativ simplă, pe zone: cea de noapte și cea de zi, legate prin zona de acces și bucătărie. Sera poate face parte din spațiul interior, prin deschiderea parțială sau totală a tâmplăriei roto-pliante de pe două laturi sau glisante de pe alte două laturi. De asemenea, toate vitrajele sunt prevăzute cu rulouri negre textile în zonele de zi și albe, mate în zonele de noapte (către seră și curte). Anumite spații (locul de luat masa, baia principală) au suplimentar și lumină zenitală care contribuie net la luminozitatea spațiilor. Datorită tuturor instalațiilor utilizate, există un control relativ simplu al mediului ambiant, care poate fi de oriunde programat / vizualizat / modificat. Prin implicarea nemijlocită a beneficiarilor pe tot parcursul execuției, atenția pentru detaliile interioare (corpuri de iluminat, uși la fila peretelui, mobilier, paravane, tablouri, amenajare curte, seră, etc.) a fost foarte mare. Accesibilitatea terenului la două străzi a facilitat atât organizarea spațiului exterior privat cât și gestionarea mai bună a spațiilor de parcare / garare inclusiv pentru auto-rulota care face parte din viața beneficiarilor atât în vacanțe cât și în perioadele dintre ele.

Text de prezentare a autorului

Parteneriatul dintre cei doi arhitecți Bocan s-a concretizat în 2004 într-un birou de proiectare de mici dimensiuni, cu multe lucrări în domeniul rezidențial, medical și industrial. Pe lângă acestea se adaugă două extreme, amenajările de interior și planurile urbanistice. Locuirea colectivă a fost la un moment dat în plin avânt, în ultima vreme abordând doar punctual acest program. Proiectarea unor spitale medii și a unei clinici private a însemnat dobândirea unei experiențe vaste de specialitate integrarea unei arhitecturi de calitate în spații foarte specifice. Clădirile industriale, cu procese tehnologice și parametri determinați de natura activității, presupun o permanentă colaborare cu ceilalți specialiști (ingineri de structură, de instalații, tehnologi, etc.). Locuirea individuală prezintă cel mai lung parcurs, fiind și în prezent un mod de a explora și adapta noile tehnologii la cerințele personalizate ale beneficiarilor, cu abordări din ce în ce mai detaliate.