Casa cu pazie - Beta Competition
Spațiu construit

Casa cu pazie

Descrierea proiectului

O casă pentru o tânără familie în comuna Dumbrăvița, localitate satelit a Timișoarei. Parcela are 1000 de mp, iar casa este realizată pe un singur nivel și are 202,5 mp construți. Prin temă se dorește generarea unui spațiu de petrecere a timpului liber care pornește din locul de luat masa ca zonă centrală ce se continuă cu livingul. Livingul a fost conceput ca spațiu cinema, acordând o atenție specială problemelor acustice și sistemelor de control al luminii. Tema luminii (non-luminii) a fost un alt punct esențial prin care era necesar a se raspunde unor cerințe legate de somn al utilizatorilor privitor. Casa are un sistem de control asupra luminii naturale prin utilizarea unor ferestre si parasolare controlate electronic. Controlul mediului ambient este obtinut natural prin umbrirea generata de cuburile albe de pe fatade sud si vest, si prin spatiul podului care un rol climatic in controlul temperaturii interioare. Volumul este marcat de o mare pazie in consola, inversa din beton, care aduce twist-ul legat de concpetul acoperisului traditional. Imaginea acopersiului traditional este transformata astfel permitandu-se o mare defasurare si organizare separata a acestei suprafete dedicata dela inceput panourilor fotovoltaice. Compozitia casei este generata de relatia dintre zii si noapte, care se intalnesc intr-un spatiu auriu, central viu , de care dormitorul matrimonial este izolat in partea de sud a casei, la o distamta sigura de suntele posibile ale casei. Volumul monobloc este o expresie directa a compozitiei spatiilor interioare, marcat prin cutii prismatice exterioare, masive, albe, adunate intr-un singur volum de pazia intoarsa a casei din beton amprentat de un cofrag cu OSB, lasat natur. O casă pentru o tânără familie în comuna Dumbrăvița, localitate satelit a Timișoarei. Parcela are 1000 de mp, iar casa este realizată pe un singur nivel și are 202,5 mp construți. Prin temă se dorește generarea unui spațiu de petrecere a timpului liber care pornește din locul de luat masa ca zonă centrală ce se continuă cu livingul. Livingul a fost conceput ca spațiu cinema, acordând o atenție specială problemelor acustice și sistemelor de control al luminii. Tema luminii (non-luminii) a fost un alt punct esențial prin care era necesar a se raspunde unor cerințe legate de somn al utilizatorilor privitor. Casa are un sistem de control asupra luminii naturale prin utilizarea unor ferestre si parasolare controlate electronic. Controlul mediului ambient este obtinut natural prin umbrirea generata de cuburile albe de pe fatade sud si vest, si prin spatiul podului care un rol climatic in controlul temperaturii interioare. Volumul este marcat de o mare pazie in consola, inversa din beton, care aduce twist-ul legat de concpetul acoperisului traditional. Imaginea acopersiului traditional este transformata astfel permitandu-se o mare defasurare si organizare separata a acestei suprafete dedicata dela inceput panourilor fotovoltaice. Compozitia casei este generata de relatia dintre zii si noapte, care se intalnesc intr-un spatiu auriu, central viu , de care dormitorul matrimonial este izolat in partea de sud a casei, la o distamta sigura de suntele posibile ale casei. Volumul monobloc este o expresie directa a compozitiei spatiilor interioare, marcat prin cutii prismatice exterioare, masive, albe, adunate intr-un singur volum de pazia intoarsa a casei din beton amprentat de un cofrag cu OSB, lasat natur. O casă pentru o tânără familie în comuna Dumbrăvița, localitate satelit a Timișoarei. Parcela are 1000 de mp, iar casa este realizată pe un singur nivel și are 202,5 mp construți. Prin temă se dorește generarea unui spațiu de petrecere a timpului liber care pornește din locul de luat masa ca zonă centrală ce se continuă cu livingul. Livingul a fost conceput ca spațiu cinema, acordând o atenție specială problemelor acustice și sistemelor de control al luminii. Tema luminii (non-luminii) a fost un alt punct esențial prin care era necesar a se raspunde unor cerințe legate de somn al utilizatorilor privitor. Casa are un sistem de control asupra luminii naturale prin utilizarea unor ferestre si parasolare controlate electronic. Controlul mediului ambient este obtinut natural prin umbrirea generata de cuburile albe de pe fatade sud si vest, si prin spatiul podului care un rol climatic in controlul temperaturii interioare. Volumul este marcat de o mare pazie in consola, inversa din beton, care aduce twist-ul legat de concpetul acoperisului traditional. Imaginea acopersiului traditional este transformata astfel permitandu-se o mare defasurare si organizare separata a acestei suprafete dedicata dela inceput panourilor fotovoltaice. Compozitia casei este generata de relatia dintre zii si noapte, care se intalnesc intr-un spatiu auriu, central viu , de care dormitorul matrimonial este izolat in partea de sud a casei, la o distamta sigura de suntele posibile ale casei. Volumul monobloc este o expresie directa a compozitiei spatiilor interioare, marcat prin cutii prismatice exterioare, masive, albe, adunate intr-un singur volum de pazia intoarsa a casei din beton amprentat de un cofrag cu OSB, lasat natur.

Text de prezentare a autorului

DIRC, o asociatie de familie intre 2 arhitecti, cu o varsta profesionala de 12 ani