Casa Ceahlau - Beta Competition
Spațiu construit

Casa Ceahlau

Descrierea proiectului

Casa C este construită într-un cartier rezidențial din Cluj în apropierea grădinii botanice. Specificul zonei este de case izolate așa că ne-am propus să facem o clădire cu caracter, care să nu fie anonimă dar nici să nu fie ieșită din contextul urban. Provocarea a fost aceea de a oferi aceleași condiții de locuit, suprafețe generoase și amenajări contemporane pentru două familii, dar de a evita crearea unei imagini în oglinda a celor două case. Alegerea materialelor (tencuială gri și cărămidă aparentă), deschiderile mari și acoperișul terasă urmăresc să ofere casei un aspect atemporal. La nivel de finisaje am vrut sa imprimăm caselor personalitate diferită, una are mai multă caramidă, cealalta mai mult gri, dar ele se compun împreună în esență într-o compoziție echilibrată. Fațada din cărămidă, are diferite modalități de dispunere, sunt zone unde cărămida este în relief și zone de trafor. Conceputul volumetric se bazează pe oferirea unei imagini unitare spre stradă a celor două case care conviețuiesc pe aceeași parcelă. Dacă la stradă este un volum compact, în spate acesta se fragmentează, zona de terase din spate fiind astfel orientată și decalată încât să ofere un spațiu privat fiecarei case. Un lucru important a fost de a oferi intimitate fiecaruia fără să fie nevoie de garduri ci mai degrabă retragerile volumetrice sau poziționarea ferestrelor astfel încat să nu se deranjeze unul pe altul. Fiecare locuință se bucură de orientare, deschidere spre gradină, fiecare cameră primește lumina naturală, spațiile din mijloc fiind dispuse în jurul unei mici curți interioare. La nivelul parterului am introdus retrageri oblice care ajută și la dinamizarea volumetriei dar și a spațiului interior. În interior, cele două case au diferențe majore în felul de dispunere a spațiilor și în atmosfera creată. Casa A este dominată de spații mai alungite, dreptunghiulare și un aer ușor industrial, cu mobilier de metal, finisaje cu geometrii mai riguroase, unghiuri mai ascuțite. Placajul de caramidă de pe fațadă intră și în interior pe unul dintre pereți, iar de-a lungul holurilor ferestrele sunt dublate de un trafor. Casa B este ușor mai compactă cu spații confortabile, cu mai mult lemn, forme ușor curbate.

Text de prezentare a autorului

Atelier MASS este un studio de arhitectură din Cluj (RO), înființat în 2011. Format pe baza unor experienței anterioare multidisciplinare, proiectele noastră caută colaborări cu oameni din alte domenii pentru a obține soluții mai bune. Mai mult, suntem implicați personal în diferite domenii legate de arhitectură. Paleta de proiecte diversă, de la arhitectură și restaurare, la design de interior și arhitectură temporară a fost recompensată atât cu premii naționale și regionale, precum și participări naționale la Bienalei de Arhitectură de la Veneţia. În proiectele de arhitectură ne propunem să ne integrăm în mediul construit îmbunătățindu-l; în proiectele de amenajare temporară, ca Electric Castle experimentam cu forme și spații senzoriale; iar în proiectele de design interior caută modalitatea contemporană de a crea spații în utilizatorul să se simtă la fel de bine cum arată, fără să urmărească neapărat tendințe trecătoare.