Atelierul de ceramică Poster - Beta Competition
Spațiu construit

Atelierul de ceramică Poster

Descrierea proiectului

A doua salbă de bălți din nord-estul Bucureștiului stă oarecum lipită de cea mai mare pădure care încă supraviețuiește pe aici. Ca o formă urbană XXL, 11 sate (de la Tunari la Fundeni) sunt așezate pe această serie de bălți bine cunoscute pescarilor. Găneasa este un astfel de loc. Terenul înclinat al proiectului coboară spre lac și are pădurea ca fundal de cealaltă parte a apei. Arhitectura este menținută la minim, luând forma unui platou cât mai flexibil. Orientarea a fost dictată de peisaj: un spațiu deschis spre apă și pădure; o fâșie funcțională care asigură o anumită opacitate față de partea de intrare a curții. Aici placa atinge pământul; din acest punct se detașează de câmpul invadat de plante. Stând pe terasa acoperită spre lac, ai senzația de plutire. Casa este structurată vertical de la gravitație la ușurătate: fundațiile de beton și placa care susțin nouă stâlpi albaștri metalici care, la rândul lor, susțin structura acoperișului din lemn. În final, este o arhitectură a unui spațiu unic, evitând perspectiva ca instrument de a percepție a peisajul; în schimb, această casă de sticlă tinde să devină o parte a teritoriului care, la rândul său, îi devine decor.

Text de prezentare a autorului

POSTER este un birou de arhitectură unde practica, teoria și implicarea în viața comunității profesionale sunt urmărite simultan. POSTER este curator al Pavilionului României la cea de-a 17-a Bienală de Arhitectură de la Veneția. Cercetarea academică este condusă sub numele de MAZZOCCHIOO - o revistă de arhitectură care dezbate polemic teme ale disciplinei, adunând lucrări ale studenților și texte de la arhitecți, profesori de arhitectură și personalități culturale din întreaga lume. Irina Meliță este vicepreședinte al Ordinului Arhitecților din România, filiala București. Ștefan Simion predă arhitectura la UAUIM București și este autorul cărții “Ambiguitatea capodoperei. Livio Vacchini în 11 dialoguri”, 2018 Arhitext design.