Arhiva deschisă- Extinderea Muzeului Național de Artă Contemporană - Beta Competition
Lucrări de licență

Arhiva deschisă- Extinderea Muzeului Național de Artă Contemporană

Descrierea proiectului

Conceptul de arhivă deschisă vorbește despre muzeul contemporan, despre arta care îl ocupă și publicul căruia i se adresează. Apărut ca răspuns al nevoii urgente a MNAC-ului de a-și conserva patrimoniul mobil, proiectul din Calea Moșilor reprezintă acel loc plasat în miezul comunității, democratic, responsabil în conservarea trecutului, chiar și al unui trecut recent/ imediat- așa cum se prezintă arhivarea artei contemporane, un loc al memoriei vii. Cuvântul deschis, îmbracă o multitudine de definiții, lărgește câmpul de lucru, vorbind atât despre deschiderea către public, cât și despre proiectul arhitectural ca proiect deschis- care permite reconfigurări cu fiecare expoziție și lucrare de artă căreia îi devine cadru. A deschide- a lăsa finalul “nefinalizat”, a permite un spectru infinit de evoluții, fără a imprima un final decis(iv). Proiectul muzeului de artă contemporană este unul foarte specific. Acesta arhivează și expune o colecție, dar totodată construiește spații pentru o artă viitoare. Privind către precedentele de valoare și către multiplele manifestări ale artei, am încercat să conturăm o direcție a modului în care proiectul muzeal se constituie. Dintr-un punct de vedere propriu, forța lui stă tocmai în felul în care alătură o serie de spații atât de de diverse- de la spațiile ample, sculpturale, pe care artiștii le caută, la cunoscutele white/ black cube, a reconfigurărilor unor spații existente, cât și a funcțiunilor conexe integrate organic în proiectul de arhitectură. Noul Muzeu vorbește atât despre calitatea arhitecturală a spațiului expozițional- cât oferă acesta artei- cât și despre calitatea experienței parcurgerii lui- obiect-spațiu- și înțelegerea lor ca un întreg de către public. Imobilul interbelic din Calea Moșilor, administrat în prezent de MNAC nu este doar pretextul alegerii locului, ci prilejul extrem de favorabil în care se poate lucra cu trei tipuri de spații de expunere- conversie, white/ black cube și posibile spații ample. Astfel, proiectul reprezintă un prim pas în valorificarea unui loc- o data prin consolidarea și restaurarea unui imobil care a fost închis în urma expertizării și clasării în categorie de risc seismic cât și prin intervenția într-o zonă destructurată, dar cu un imens potențial arhitectural, cultural. Profitând de poziția centrală a sitului, muzeul își va putea îndeplini totodată misiunea de a asigura deschiderea către public.

Text de prezentare a autorului

Iulia Cristina Tudosie a studiat arhitectura in cadrul UAUIM, Bucuresti. A fost editor al revistei de arhitectura Mazzocchioo (www.mazzocchioo.com) si voluntar in cadrul mai multor festivaluri de film- Bucharest International Film Festival, Ploiesti International Film Festival, Les films de Cannes a Bucarest- experiente ce au intarit ideea apropierii arhitecturii de alte forme ale artei.