Arhiva de Arhitectură a orașului București - Beta Competition
Lucrări de licență

Arhiva de Arhitectură a orașului București

Descrierea proiectului

Proiectul gravitează în jurul orașului cataclism – București. În 4 martie 1977 un cutremur de magnitudine 7.4 lovește jumătate de oraș. Treizeci și două de clădiri sunt distruse în capitală. Cum poate fi recuperat ceva ce a dispărut subit, dar este încă atât de prezent în memoria orașului? Nu există memorial mai bun al unui oraș distrus pe timp de pace decât o arhivă care ține laolaltă întreaga lui istorie. Am făcut un memorial al memoriei – o arhivă exhaustivă. Absurd, dacă toate casele ar fi pierdute și doar una ar rămâne în picioare – arhiva – orașul ar putea fi reconstruit. Situl este pe malul nordic al râului Dâmbovița. Arhiva este într-una dintre puținele enclave istorice, privind către fostul cartier Uranus distrus după cutremur. Este lângă Arhivele Naționale, Primăria Municipiului Bucureși și pe fosta stație de pompieri. Coridorul la parter ține împreună camere ale orașului precum muzee, Sala Orașului sau registratura. Subsolul este țesut ca o singură clădire, nu trei. Pe fiecare parte a coridorului sunt camere. Coridorul sapă în intuneric pentru a ilumina buzunarele de-a lungul acestuia. La etaj stă tezaurul orașului. Coridorul este redus la o galerie de unde poți intra în cele trei camere – consultarea arhivei cu depozitarea stivuită a manuscriselor deasupra, biblioteca si Galeria Colecțiilor. Arhiva este făcută integral din beton. Coridorul este gri, pereții exteriori albi. Lipite de coridor, nicio cameră nu atinge fațada exterioară. Coridorul este un monolit – fără atic, cu betonul impermeabilizat al fațadei care se intoarce pe terasă. Interiorul este făcut integral din beton. Camerele către exterior au atic. Betonul rugos este îmblanzit de bogăția nuanțelor de verde reflectate în interior. Coridorul pare imponderabil din grădină, pare structural imposibil. Voalul de beton nu atinge niciodată pământul. Eforturile structurale sunt preluate de peretele interior al coridorului. Ferestrele cu tâmplărie ascunsă stau la fața interioară a fațadei. Ușile metalice sunt adosate pereților. Voalul de beton este la 1.4m deasupra grădinii, creeaza tensiune între interior și această cameră exterioară mereu prezentă, dar sporadic arătată. Voalul se ridică și coboară. Deasupra, ferestrele sunt montate la fața fațadei exterioare.

Text de prezentare a autorului

Roberta Frumușelu a terminat Facultatea de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu" în 2020 și lucrează din 2017 la firma de arhitectură STARH. A obținut premiul de cea mai bună lucrare de diplomă din cadrul universității. Împreună cu Eduard Untaru curatoriază pagina de arhitectură cryptic.k .