Amenajare coridoare pietonale: strada Molnar Piuariu, Cluj - Beta Competition
Spațiu public

Amenajare coridoare pietonale: strada Molnar Piuariu, Cluj

Descrierea proiectului

Strada Molnar Piuariu se află în cel de-al doilea cartier ca densitate a locuirii din Cluj-Napoca și cu cea mai redusă suprafață destinată recreerii raportată la numărul locuitorilor. Strada deservește strict accesul către riverani: un campus universitar, locuințe colective sau individuale și spații comerciale. Cu cei aproximativ 1700 de studenți, campusul produce o nevoie acută de spații publice cu serviciile și dotările aferente. Din cauza numărului mare de autoturisme parcate, a lipsei de organizare sau delimitare între suprafața carosabilă și trotuare, a deficitului de arbori și spații verzi, accesibilitatea și atractivitatea deplasării ca pieton erau un inconvenient major. Proiectul urmărește să ofere prioritate pietonilor și mijloacelor de transport nemotorizat. Calmarea traficului auto prin configurarea profilului stradal, restricționarea accesului, reorganizarea intersecțiilor și ridicarea lor la nivelul trotuarelor sunt principalele măsuri prevăzute care sporesc semnificativ beneficiile sociale ale unei vecinătăți dinamice și complexe. Cele două tronsoane ale străzii au caractere diferite. Tronsonul nordic se învecinează și deservește campusul universitar, adaptându-se nevoilor generate de acesta. Astfel, organizarea spațiului, amplasarea dotărilor și elementelor de vegetație, vin ca răspuns firesc la nevoile unui public tânăr și activ. Zona de acces în campus este voit lăsată liberă, pentru a crea oportunitatea organizării de evenimente. Tronsonul sudic, datorită caracterului său rezidențial, necesită o abordare mai discretă. Deși intervențiile sunt minimale, prin reorganizarea trotuarelor, completarea aliniamentului de arbori, separarea suprafeței carosabile de cea pietonală prin elemente vegetale, amplasarea buzunarelor pentru odihnă și socializare, strada se transformă subit dintr-un coridor de deplasare pentru mașini, într-un loc de întâlnire, joacă și relaxare, esențial cartierelor de locuințe. Suprafața totală a proiectului: 4000mp Creșterea suprafeței pietonale: +124% Diminuarea suprafeței carosabile: -55% Creșterea suprafeței plantate: +151% Număr de arbori plantați: 48

Text de prezentare a autorului

Fondat ca ONG în 2001, în Cluj (România), în urma unei colaborări germano-române, Planwerk devine un birou de proiectare în 2003. Activitatea din ultimii 17 ani variază de la proiecte de urbanism la amenajări de spații publice sau arhitectură.