112 Coffeehouse - Beta Competition
Spațiu interior

112 Coffeehouse

Descrierea proiectului

Targu-Mures, ansamblul Palatului Culturii. Parterul fostei Case de Pensii Mures, arhitectura in stil secession vienez, monument istoric clasa B. Ambele intrari se pastreaza si fatada devine un element de mediere. Interiorul este compus din 2 spatii conectate printr-un perete ce articuleaza fatada. Trecerea intre ele lasa coaja interioara a frontului, libera. Treapta de acces este la nivelul pardoselii. Camerele devin un buzunar catre strada. Functiunea si accesul principal se autodefineste prin gabaritul si sectiunea incaperilor. Prima camera si cea mai mica gazduieste primirea, barul cu espressor si restul de accesorii, o depozitare in spatele retrobarului si una cu un nivel deasupra, reprezentata prin inaltimea “turnului” de acces, furniruit cu lemn. Cu doua concluzii stabilite – deschiderea catre strada si asezarea functiunilor, ultima insertie este elemental functional comun ce leaga, in interior cele doua spatii. In continuarea unui limbaj al fatadei si a unor elemente de interior distincte perioadei secession- placarile ale peretilor, cromatica diferita intre finisaje , elementul comun de aici este o simpla succesiune de cadre. Aceste cadre leaga pardoseala de pereti prin placarea pana la nivelul barului cu piatra si camerele intre ele printr-un finisaj comun. Medierea intre portiunea de perete ramasa si elemental “nou” se face printr o succesiune de panouri vopsite in tonuri de culori. Peretele porneste ca bar, se transforma intr-un element de filtru intre spatial central si toaleta apoi finalizeaza prin a devein un element de sezut. In centrul camerei sunt pozitionate mese orientate catre spatiul public. Finisajul peretilor si al tavanului este texturat, neutru, similar cu al fatadei exterioare. Elementele de mobilare – scaune, mese, tapiterii, blaturi sunt facute pentru acest proiect si lucrate cu mesteri locali. Logoul propus este parte integrata a procesului de design. www.vinklu.com O fatada impartita in trei registre verticale, pastreaza tamplaria veche a cladirii si permite o legatura vizibila interior-exterior. Logo-ul si brandingul sunt, de la bun inceput, parte integrata a procesului de proiectare.

Text de prezentare a autorului

Vinklu este un proiect început în 2017 de Stefan Pavaluta ca un atelier de colaborare, cu sediul în București. Urmărește introducerea unui proces narativ in diferite domenii creative: arhitectură, design interior / expoziție și design obiect. În timp, aspectul cheie este dezvoltarea unei practici personale care se învârte în jurul ideii, intenției și intuiției. Contextul este punctul de plecare, mai degrabă decât să permită programului să dicteze arhitectura. Se manifestă întotdeauna un interes a în ceea ce privește modul în care materialele contribuie la crearea unor atmosfere particulare. Procesul de proiectare este structurat prin imaginație, empatie, meșteșug, gândindu-se la modul în care oamenii pot experimenta arhitectura. Durabilitatea este un aspect cheie al valorii sociale a unui proiect și o calitate care este urmărită întotdeauna; este important alegerea materialului potrivit, detalierea lor si a intelege cum vor imbatrani .În ultimii ani, energia investită a păstrat atenția către mediul rural și restaurare. Principala direcție este continuarea dezvoltării praxisului în mediul rural, investind în același timp idei în celelalte proiecte la scară mică.