Landscape restoration center - Beta Competition
Graduation projects

Landscape restoration center

Project description

The site is situated in a national park of Hungary, called Kiskunsági Nemzeti Park, which was founded in 1975. The closest village, Bugac, has the population of 2580. Fifty years ago the number was 4980. In line with that, number of farms decreased by half. Grazing disappeared, the bond between human and nature has broken up. Climate change and the forced economy of socialism have caused serious amount of damage. In 2012, the landscape of the national park has been almost completely devastated by an extended wildfire. The landscape was formed by free grazing for centuries, which lasts from the end of April to the end of September, in these grasslands. Grazing, controlled by a highly experienced shepard, is not just an extremely economical way of feeding animals, but contributes to the renewal and diversity of vegetation. Because of the drastic decrease in grazing, the gap between the originally separated vegetation patches totally disappeared. As a consequence, the native vegetation (Juniperus communis) almost completely devastated by an extended wildfire in 2012. The high density of Juniperus communis burned very easily, couldn’t regenerate and totally disappeared from the affected area. The main characters of the plot are the researchers and the shepherd. The longitudinal mass is divided in three parts. The first block contains the accommodation and communal spaces are designed for four researchers. The space of laboratory and greenhouse are located in the middle one. Last one is the shepherd's block which is a central space. The primary structure of the building is a rammed earth wall. Ideally, the life cycle of a wall made from locally excavated materials can be realized in a very simple way. Due to its nature, clay can be found anywhere in the world, in a mixture with gravel and earth can results a strong and unique building material in each case. All the details - connection between the roof and the wall, installation of doors and windows - were designed in a way that considering the relatively short lifetime of the building. The roof, compared to the extremely heavy rammed earth wall, is an additional element which is easily removable, the individual water blocks are transportable, the doors and windows are reusable. Below the line of the roof, every component is made from natural building material and has the ability to be part of landscape again. This is a place where we can recreate the nature, although at some point the nature is going to be self-sustaining again. The inner garden and the one beyond the wall will be the same, and the wall between them won’t exist anymore.

Author's presentation text

Recently graduated at Budapest University of Technology and Economics as an architect. Along his studies he participated in many architecture competitions and some of them was internationally prized. Currently working as a 3D artist. His main goal in architecture and architecture visualization as well, is working based on strong conceptional thoughts inspired by other arts.