Reconstruction of apartment in Makedonska street - Belgrade - Beta Competition
Interior space

Reconstruction of apartment in Makedonska street - Belgrade

Project description

Project: Reconstruction of apartment in Makedonska street Location: Belgrade, Serbia Area: 80sqm 1. Background During 1927-29, the Belgrade architect Dimitrija M. Leka designed and constructed a building at Makedonska 21.The building has all the characteristics of academism as reflected in Leka’s solutions for clear form, spatial organization, reduced academic decoration, and emphasis on the monumentality of "timeless" buildings. 2. Description of the apartment’s previous state Before reconstruction, the apartment had two distinct elements: 1. A salon with a line of three rooms separated by classic double doors; there was an original parquet flooring; and 2. A separate bathroom and toilet, plus a large hallway that connected to the kitchen and pantry, with heavy walls and small roomsthat could not be functionally exploited; with different floor tiles, all at different levels. 3. Description of the apartment’s reconstructed condition Linking the two elements of the apartment was important and it became a central feature of the refurbishment. Recognizing all the flaws of the apartment, and taking into account historic value of the interior, we decided that the focus of the intervention should be on the second element of the apartment, particularly demolishing the heavy walls. This raised the issue of how to separate the bathroom from the kitchen in the most minimal way. This led to the design and installation of a single door (moveable) and single panel of frosted glass (fixed), both 3.2 metres high. This facilitated general circulation in the apartment, as well as provided enhanced views, energy, light and shadow. In the first phase of building work, most of the major load-bearing wall was demolished.This connected the two elements of the apartment, and increased the usable space. The apartment immediately became more airy, light and comfortable. The floor material selected for use in the non-parquet section of the apartment was by produced by Microtopping. This has been used in the bathroom, the kitchen and the hallway. This use of materials without joints has produced owner's desire for artistic unity, simplicity and tranquility. The beauty and clarity of the final design has minimised the need for furniture, allowing Ross’s essential requirement of space to be separated from non-essential clutter. The space breathes now in its visual openness, and its scale provides excellent acoustics for listening to some music.

Author's presentation text

Riste Dobrijević was born in Belgrade, Serbia, 1981. He is graduated from the Faculty of Architecture, the University of Belgrade with a project of the City Museum on Kosančićev Venac. Riste is a freelance artist who is working on projects of different characters and sizes, independently or in cooperation with other colleagues. So far, he has participated in several local based and international architectural and urban competitions. He received awards for all placements in architecture and interior design. In cooperation with Aleksandar Miljuš (architect and a colleague in business for more than 10 years), he has realized a lot of new interiors, as well as the reconstruction of existing private and public buildings. Together they have more than 70 completed interior - design interventions. In 2018, he founded CADO architects with Ljiljana Čavić.