LAKE HOUSE - Beta Competition
Interior space

LAKE HOUSE

Project description

In the concept phase we sought an aesthetic balance of the natural with a timeless style of neutral colors, emphasizing multiple points of visual interest. The house benefits from a beautiful perspective towards the lake, so the proximity to nature was one of the premises from which the shaping of the concept began. Natural light plays an important role in the arrangement, penetrating generously into the space thanks to the floor to ceiling, tall windows. Upon entering, you are greeted by the presence of a decorative panel made of perforated sheet that has the role of uniting all levels of the house. This "perforated wall" is highlighted by the zenithal light that enters the space through the skylight in the attic. We like to play with little details that give character and personality to a space, such as the silhouette of floor lamps embedded in the wall, a discreet detail that creates a feeling of fusion between objects, or the ceiling that never touches the walls, representing a subtle detail that allows the architectural elements to breathe individual as volumes in space, respecting each other. On the more technical side, we used filomuro doors, and made sure that no construction error will be allowed, we embedded the plinth into the wall, thus creating flatness between all the elements that are in the same plane with the walls. Light affects the mood more than any other factor in an arrangement. The lighting fixtures from brands famous for their quality and product innovation: Petite Friture, Ingo Maurer, Karman, Foscarini, Flos, Moooi, and iconic by their signature, were carefully chosen and positioned in a sought-after scenography, ennobling every point of interest. Together with the profiles of the led strips which have also been embedded in the constructive elements of the house and which offer continuity, light allows for the marking of fine details such as joining between surfaces of raw and precious materials such as mirror and concrete. At last, vegetal elements also take place in the arrangement as color accents, both directly and indirectly through the chosen finishes, being found in each of the rooms regardless of their functional destination. Each room has been designed to maintain its individuality by the use of carefully picked out elements, either furniture, detail or finishes, but without losing the stylistic integrity of the concept as a whole.

Author's presentation text

Raluca is an architect with a pure passion for interior design with over 8 years of experience in this field that she developed through an intuitive sense of design and accredited specialisation courses. Radu focuses on the functionality, clarity and the 3D performance behind each project. Meticulous and careful regarding each detail, he can foresee any flaws that might appear and this is very helpful later on in the implementation part. Our approach is to show that interior designing is an intuitive process that bridges the natural environment and the modern living needs, which are intimately interconnected to our wellbeing as a whole. We design for residential, showrooms and workplace projects and we are unified by a desire to contribute to a better quality of life, by proposing carefully chosen designs meant to bring sensory and tactile resonance to the space and atmosphere.