Beans & Dots Coffee Shop - Beta Competition
Interior space

Beans & Dots Coffee Shop

Project description

Beans and Dots was one of the first coffee shops at the vanguard of the specialty coffee wave that has taken by storm Bucharest in the past five years. With high quality coffee selected and roasted by The Barn Berlin, Beans and Dots has attracted a loyal crowd of coffee enthusiasts. Naturally the next step was opening a second location. The creative process begun with establishing a brand color, that could act as a red line between the two locations and all the future ones. After several tests together with the owners we decided to use a dark, rich, burned red, reminiscent of the cascara color. The second step was finding the best way to emphasize the atypical shaped space and at the same time giving it the right scale so it doesn't feel too monumental. The frontal, cascara red wall, was furnished with a large, light wooden book shelf, that showcase the double height of the space, giving it texture and depth. To balance the scale and to bring proportion to the users a series of suspended wooden curved structures were used. Filling the space and giving it vertical layering, the oval shaped elements make use of central mirrors to reflect the furniture beneath and create focus points. The bar is a simple, long and slender volume coated in the same light wood as the bookshelf, shelf, with a metal sheet counter top. The menu is reminiscing of the classical airport display panels topped by a large mirror that creates an optical illusion of continuity for the book shelf. The unconventionally high space is marked and accentuated by dramatic wavy dark curtains, that are in opposition with the apparent solid concrete pillars. The entire space is designed to be minimalist and warm at the same time, with the user at the center of the attention, the type of space that exudes serene and inviting atmosphere, were you can almost feel the freshly brewed coffee. with a metal sheet counter top. The menu is reminiscing of the classical airport display panels topped by a large mirror that creates an optical illusion of continuity for the book shelf. The unconventionally high space is marked and accentuated by dramatic wavy dark curtains, that are in opposition with the apparent solid concrete pillars. The entire space is designed to be minimalist and warm at the same time, with the user being the center of attention, the type of space that exudes serene and inviting atmosphere, were you can almost feel the freshly brewed coffee.

Author's presentation text

Bogdan Ciocodeica Studio is a Bucharest based architecture practice with a special interest in interior design, architecture, product design and public space interventions. Their professional approach could be labeled as eclectic minimalism, a mix of simple, clean lines and statement pieces that give character to a specific environment. It's a very personal and intimate type of approach that puts the end user of the space at the center of the design. Always following the transition from idea to real life, their projects adapt to the changes that appear on along the way without losing the initial concept, although keeping in mind that every project is an ever evolving organism that keeps morphing long after the architect has finished its work. Their projects have been awarded first prize at the “Anuala de Arhitectura Bucuresti” and have been featured by some of the most important publications and sites: Archdaily, Yatzer, Elle Decor, Corriere Living, Igloo, Zeppelin, Artravel.