112 Coffeehouse - Beta Competition
Interior space

112 Coffeehouse

Project description

Targu-Mures, the Palace of Culture ensemble. Ground floor of the former Mures Pensions House, Viennese secession-style architecture, historic B class. A facade divided into three vertical registers, preserves the old carpentry of the building and allows for a visible interior-exterior connection. Both entrances are preserved and the facade becomes a mediation element. The interior consists of 2 spaces connected through a wall that joins the facade. The passage between them leaves the inner shell of the front, free. The access level is at the floor level. The rooms become a pocket to the street. The main function and access is self-defined through the gauge and the room section. The first and the smallest room hosts the reception, the espresso bar and the rest of the accessories, a storage behind the retrobar and one with a level above, represented by the height of the access tower, veneered with wood. With two established conclusions - the opening to the street and the positioning of the functions, the last insertion is a common functional element that connects the two spaces inside. Continuing a façade language and some interior elements distinct to the secession period - the walls' plaques, the different chromaticity between the finishes, the common element here is a simple succession of frames. These frames link the floor to walls by plating up to the bar with the stone and the rooms between them through a common finish. Mediation between the remaining wall portion and the "new" element is done through a series of panels painted in tonal colors. The wall starts up as a bar, turns into a filter element between the central space and the toilet, and then finishes with a seat. In the center of the room there are tables oriented towards the public space. The finishing of the walls and the ceiling is textured, neutral, similar to the exterior façade. The furniture elements - chairs, tables, upholstery, tops are made for this project and worked with local craftsmen. The branding, logo and name has been an integral part of the design process, developed with the clients.

Author's presentation text

Vinklu started in 2017 as a collaborative practice, based in Bucharest. It pursues a narrative process through various creative fields: architecture, interior/exhibition design and object design. In time, the key aspect is to develop a personal praxis that revolves around idea, intention and intuition. The context is the starting point rather than allowing the programme to dictate the architecture. A keen interest is always showed in how materials contribute to the creation of particular atmospheres. The design process is structured by imagination, empathy, craft, thinking about how people can experience architecture. Durability is a key aspect of a project’s social value and a quality that's always pursued; it is important to choose the right material, detail them carefully and understand how they will weather. In the past years, the energy invested has kept the focus towards the rural and restored. The main direction is to keep developing the praxis in the countryside, whilst investing ideas in the other small scale projects.